www.hundsidan.com
Matte tänker
2011-11-23 17:36:38

Bilder Bilder
Line

Lite vårkänsla
Lite vårkänsla

Kennelläger och jag provade skydd med Jira
Kennelläger och jag provade skydd med Jira

Spår och lycka vid slutapporten
Spår och lycka vid slutapporten

Nu har matte funderat en del igen på det här med Relation och lek. Jag låter henne hållas. För den här gången.

Ja, som sagt. Det här med relation och lek som man försöker lära ut hur viktigt det är mellan hund och förare som grunden i deras relation är inte alltid så lätt när man står på planen och håller kurser.

För mig är allmänlydnad prio 1. Har du inte det så är det ingen idé att börja med tävlingsmoment. Nu ska inte läsaren bli upprörd här, men första året så lät jag Dirfa bara vara hund. Hon fick lära sig själv och klara utmaningar på promenaden som plastpåsar i buskar, stora stenar som gav skuggor i skymningen, soptunnor som helt plötsligt dyker upp på ställen där de aldrig stått ( och jo tro mig, det hade dem....) och så alla ljud man får när man bor i utkanten av stan. Cyklister, bilar, bussar, utryckningsfordon, sophämtningsbilar, tåg, folk, dagislekplatser, byggarbetsplatser och ja ni förstår. Det är mycket för en liten valp att bara ta in detta och väldigt nyttigt att få ta in det på sitt sätt med min stöttning såklart. Jag tror att ju mer man låter dem lösa det så gott de kan själva, desto bättre och säkrare blir de. De bygger upp sitt självförtoende. Att ta sig tiden att gå fram till stenen och klappa på den och säga att den inte är farlig ifall hon inte lyckas gå fram själv är viktigt.

Under hela den här tiden så har jag byggt upp vår relation med lek och kamp. Kravställning och belöning med lek, förbudsträning och att bygga upp koncentrationsförmågan men inte ställa orimliga krav har varit tanken. I leken och förbudsträningen så får jag in sitt, ligg, sitt kvar, ligg kvar, komma in med grejen, loss, stå, stå kvar, backa och mycket mer. Alltså får jag in en början på alla tävlingsmoment beroende på vad jag vill när jag leker och ställer mina krav och vill att hon ska lyssna och koncentrera sig. Det är nämligen nycklen i det hela. Koncentrera sig på uppgiften! Inte tänka på belöningen utan först tänka "sitt" och det är att sitta kvar på rumpan och inte vara halvvägs med kroppen och hjärnan till belöningen.

Så för att återgå till när man håller kurser då. Jag tänkte på det när jag var ute idag nämligen på vår promenad, för när jag är ute och går så hittar jag och Dirfa på en massa hela tiden. Jag har henne alltid lös nästan vilket gör att hon får tänka på vad jag är hela tiden. Vi kastar bollen, vi kampar, hon får leta grejen i högt gräs, vi kör lite moment som vi håller på att träna in, vi kör förbudsträning, vi får möte av cyklar, människor, barnvagnar och hästar och då måste hon gå bredvid mig, hon måste stanna innan trottoarkanter och vägar och hon får inte gå för långt fram. När jag står och mässar vikten av leken med kraven och att hunden och föraren ska ha roligt men att det är föraren som styr leken, inte hunden, så slog det mig idag att jag måste bli än tydligare med att detta ska ske överallt. Inte bara på planen. Detta är säkert självklart för många, men tyvärr så är det inte det för alla. Det handlar inte om att åka ner på klubben och träna på appellplanen. Det handlar om att göra detta på gräsplanen utanför huset, grusplanen som ligger i närheten, utanför dagis och skolor på en liten gröning, på en parkeringsplats, på en lekplats (som för övrigt är mycket bra ställen att gömma grejer på för hunden att leta upp), ja helt enkelt överallt man kan finna. Vi behöver inga stora ytor beroende på vad vi ska träna på.

Jag var ute och gick med en tjej som hade sin första hund, och jag sa till henne att "gå uppför den där spiraltrappan och se vad han gör". Hon svarade "Kan man göra det?" Hon hade aldrig tänkt på att klättra på bänkar, stenar, lekplatser och trappor var något hon kunde göra på sina promenader med sin hund. Hon gick bara promenader för det var motionen och behoven som skulle tillgodoses. Men tänk vad man missar!!! Möjligheten att bygga upp relationen med sin hund, även om det bara är en kort lunchrunda, är egentligen så enkel om man bara tar chansen och har tänkt igenom det lite. Behöver inte ta sådan tid om man lägger lite varje dag då och då. Som med all hundträning :-)

Sen ska det tilläggas att jag har en bra hund nervmässigt, vilket gör allt enklare. Hon bryr sig inte om andra hundar, visst ser hon spöken men inga kvarstående rädslor o s v men jag har också lagt ner mycket träning på att intresset för vilt, katter, hundar och annat ska riktas mot mig. Så fort hon ser en hund eller människa så stannar hon och vänder sig mot mig och det är ju bara så skönt. Det kommer inte gratis men när det kommer automatiskt så är det bara jackpot!! Tyvärr ska tilläggas att just katter har blivit ett problem då hon inte riktigt klarar av att lyssna på mig när hon ser dem längre...men det är något vi har tagit tag i och jobbar på igen!

Det är helt enkelt roligt att ha hund alltid och inte bara på kursen...och det är "alltid" man ska lägga tid på relationen och leken och kraven. Jag ska bli bättre på att förmedla detta. Tack för ert intresse ifall ni har orkat läsa så här långt :-)

KOMMENTARER
 Eva skriver (2011-11-24 14:37:03)
Oh, jag orkade så klart läsa hela texten! Mycket bra tänkt, Sara. Just att träningen sker hela tiden, inte bara på kursen man går. En kurs gör verkligen inga underverk, utan det handlar om ett kontinuerligt arbete som ständigt pågår. Ja, det blir en livsstil till slut, tycker jag. Och så mycket roligare du och Dirfa har, än de som bara rastar hunden runt husknuten och sen går in. Här ser du ju verkligen möjligheterna på ett helt annat sätt. Det är ju också ett väldigt positivt tankesätt, som man alltid kan ha med sig i vad man än gör. Att se möjligheterna istället för hinder!
Kramar från eva & pojkarna!
 Sara skriver (2011-11-24 15:51:58)
TAck Eva och hårdrockarna för att ni orkade läsa mina tankar :-)
Namn* 
Kommentar* 

(ingen HTML)
Skräpfilter* Skriv in de tre sista bokstäverna i svenska alfabetet
Copyright 2011© - all rights reserved Administrera